Birbirine yakışan gıdalar ve kendine yakışanı bulamayan ben…

 

Merhabalar, bu yazımda öncelikle size güzel bilgiler verip sonra acılarımdan bahsedeceğim.

Bu yazı işbirliği ve saygı ile ilgilidir. Balığın sarımsakla yakışmasına saygı duyma ve balık ile sarımsağı birlikte kullanan şefe, ustaya, mühendise… Biz gıda mühendislerine her şey bir okul sırasında öğretilirken bu işe yıllarını vermiş ustalara ve şeflere saygı duymayı, herkes gibi iş arkadaşlarımızı ve sektörel paydaşlarımızı anlayarak birlikte işi daha ileriye götürmeyi öğrenmeliyiz. Herkesin her şeyi bilemeyeceği (kabul etmek zor olsa da) ama birlikte bilinenlerin birleşip daha güçlü olacağını kabul etmek gibi.

Yiyecek içecek sektörü kültürel ve sosyolojik olaylarla birlikte bambaşka bir boyuta gelmiş ve hayatımızın merkezine oturmuştur. Ne mutlu bize çünkü yaşasın yemek yemek!

Birbirine yakışan aynı zamanda sinerjik bir ikili olabilen gıdalara bir bakalım;

Kırmızı et ve brokoli

Bilirsiniz dışarda yediğiniz yemeklerde genelde etin yanında haşlanmış sebze verilir. Bunun tek nedeni sadece birlikte lezzetli olmaları değildir. Kırmızı ette bulunan demir molekülü, ince bağırsakta emilimini yani vucüda alınan miktarını arttırmak için; az haşlama suyunda suyu iyice çekilerek pişirilmiş brolkoli ile servis edildiğinde brokolide bulunan C vitamini demir ile birlikte sinerjik etkiye girer ve demirin emilimini arttırır.

Maydanoz ve Semizotu (Gaziantep’de namı değer pirpirim)

C vitamini yönünden bu zengin ikili özellikle biz hanımların selülit sorunlarına etkili bir çözümdür. Tek yapmamız gereken iyice yıkayıp yogurt ile ya da çiğ salata şeklinde tüketmektir.

Domates ve Zeytinyağı

Domateste bulunan likopen maddesi, antioksidan özellikli ve kanserle savaşan bir moleküldür. Ayrıca domateste A vitamini vardır bu vitaminyağda eriyen özelliktedir. Bunun için zeytinyağı içinde çözünür ve vucütta kullanılabilir hale gelir.

Balık ve sarımsak

Balık yağı kolestrolü düşürür. Sarımsak ise kalp sağlığını korur. İkisi bir araya gelince, enfeksiyonlara karşı dirençli etki oluşturur ve birlikte çok lezzetlidirler.

Ispanak ve yeşil biber

Ispanakta bulunan demir molekülü, hemoglobinin yapısına katılan çok önemli bir maddedir ve eksikliğinde kansızlık gelişir. Yeşil biber ile beraber tüketildiğinde ise, ince bağırsakta emilimini arttırır.

Fındık, fıstık, badem ve az yağlı kek

Fındık ve fıstık gibi değerli doymamış yağ asitleri içeren yemişler, kötü kolestrolü düşürür. Bu lezzetli yemişler az yağlı kek ile birlikte tüketildiğinde kan şekerini düşürüp dengeyi sağlarlar.

Elma ve kırmızı şarap

Kırmızı şarapla birlikte üzerine tarçın serpiştirilmiş elma çok güzel gider ama konumuz bu değildi. Elma ve kırmızı şarap antioksidan özelliğiyle kansere karşı da koruyucu flavonoidler (vücudumuzda üretilen veya dışarıdan gelen serbest radikallerin oksitleyici yani yaşlandırıcı zararlarına engel olan güçlü birer antioksidandır) içerir, birlikte tüketildiğinde ise kanın pıhtılaşmasını önleyip, kalp damar sistemini korumaya yardımcı olur.

Biftek ve havuç

Havuç A vitamini açısından zengin bir sebzedir.  Bir protein kaynağı ile brilikte tüketildiğinde emilimi yüksek miktara çıktığı için faydası da artar.

Yeşil çay ve limon

Yeşil çay antioksidan bir bitki çayıdır ve C vitamini içeren taze limon ile birlikte tüketildiğinde antioksidan etkisi yaklaşık 13 kat artar.

İşte bu yakışan ikililer hem faydalı hem de birlikte lezzetlidirler. Birbirlerine yakıştıkları için tüketilmeye başlansa da görüyoruz ki ilerleyen teknolojik gelişmelerle herşeyin bir sebebi olduğunu aslında göründüğünden fazlası olduğunu anlıyoruz. Tabi gıda kimyasına bakarak bu ikilileri çoğaltabilir, yepyeni menüler ortaya koyabiliriz. Zor olan birlikte sinerjik etki yaratacağımız insanı bulmak ki bu da ne yazık ki kimsayal bileşenlere bakarak laboratuvar ortamında ya da kağıt üstünde mümkün değil. Kaldık deneme yanılma yöntemine…

 

 

 

Önceki Gıda Mühendisi Kimdir?
Sonraki Sarımsaklasak da mı saklasak, çeyizimize mi saklasak?

Yorum Yaz

Üzülerek belirtmeliyim ki sitede sağ tıklamaya izin veremiyorum.